Komisija predlaga vzpostavitev evropskega kibernetskega ščita

19. 4. 2023

Evropska komisija je včeraj predstavila predlog akta o solidarnosti na področju kibernetske varnosti, katerega namen je okrepiti sodelovanje med državami članicami in zmogljivosti na tem področju. Med drugim predlaga vzpostavitev evropskega kibernetskega ščita. Za ukrepe bo na voljo 1,1 milijarde evrov, napovedujejo na komisiji.

Bruselj je pripravil akt o solidarnosti na področju kibernetske varnosti, ki bo okrepil sodelovanje v EU, saj "bomo prvič skupaj vlagali v operativne zmogljivosti", je povedala izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Predlog med drugim predvideva vzpostavitev evropskega kibernetskega ščita, s katerim bi omogočili hitrejše in učinkovitejše zaznavanje velikih kibernetskih groženj.

Šlo bi za panevropsko infrastrukturo, sestavljeno iz nacionalnih in čezmejnih operativnih centrov po vsej EU, zadolženih za zaznavanje in ukrepanje ob kibernetskih grožnjah. Komisija je v okviru pilotnega projekta že izbrala tri konzorcije čezmejnih centrov, v katerih sodelujejo pristojni organi iz 17 držav članic in Islandije.

Predlog akta poleg tega predvideva vzpostavitev mehanizma za izredne razmere na področju kibernetske varnosti, ki bi bil namenjen okrepitvi pripravljenosti na kibernetske grožnje. Med drugim bi izvajali testiranja kritičnih sektorjev, kot so zdravstvo, energetika in promet.

V okviru tega mehanizma bi glede na predlog komisije vzpostavili tudi novo evropsko rezervo za kibernetsko varnost, v kateri bi bili pripravljeni zanesljivi zasebni ponudniki storitev za odzivanje na kibernetske napade, je pojasnila Vestager.

Mehanizem za izredne razmere pa bi omogočal še finančno podporo za medsebojno pomoč med državami članicami.

Poleg tega bi vzpostavili poseben mehanizem za preučevanje preteklih incidentov, na podlagi česar bi izdali priporočila za izboljšanje kibernetske varnosti EU.

Kot je povedal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, bo za vse ukrepe v okviru akta na razpolago 1,1 milijarde evrov. Od tega bo približno dve tretjini evropskih sredstev iz programa Digitalna Evropa, so pojasnili na komisiji.

Bruselj ob tem predlaga še vzpostavitev evropske akademije za spodbujanje veščin na področju kibernetske varnosti, saj bo EU po besedah podpredsednika komisije Margaritisa Schinasa v prihodnjih letih potrebovala pol milijona strokovnjakov na tem področju. Posamezniki bodo lahko prek te platforme iskali priložnosti za delo ali izobraževanje, podjetja iz sektorja pa bodo objavljala ponudbe za to.

Vzpostavitvi akademije bo EU namenila deset milijonov evrov, je napovedal podpredsednik komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

"Kibernetska varnost je nujna za zaščito naših družb, državljanov, gospodarstva oziroma podjetij in infrastrukture. Skoraj 30 odstotkov evropskih malih in srednjih podjetij je bilo v zadnjih 12 mesecih vsaj enkrat tarča kibernetskega kriminala, kar je zelo skrb vzbujajoče. Z rusko vojno proti Ukrajini pa je vse več tudi napadov, financiranih s strani držav," je ob predstavitvi predlogov dejala Vestager.

Nedavno je bilo tarča kibernetskega napada tudi slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Vir: STA

Nazaj